Sežerou nás Cikáni ??!!!

13. 04. 2010 8:04:12
Emotivní reakce na emotivní článek: http://gotterova.blog.idnes.cz/c/131920/Na-vyraz-diskriminace-Romu-zacinam-mit-tezkou-alergii.html Článek aspirující na nejúspěšnější článek roku, karma tak vysoká, že pravděpodobně dosáhne maximální hodnoty. A co se v něm dočteme ?

Kolegyně Jitka Gotterová pracuje jako vedoucí samoobsluhy. Má velké problémy s drobnými ale častými krádežemi. Dle jejího vyjádření, ji okrádají Romové. Nedávno dokonce dva z nich napadli ji a její kolegyni, Jitka utrpěla zranění (tímto ji přeji brzké uzdravení). Na základě těchto zkušeností získala Jitka alergii na slovo diskriminace a má pocit, že by se Romové měli stydět toto slovo vyslovit. Rodiny, které mají čtyři děti jsou prý většinou nepřizpůsobivé a manipulace neověřených faktů je snadná (viz poupravená prezentace návrhu 30.000 Kč na každé čtvrté a další dítě... také bych opravdu ráda věděla, která konkrétní sociální dávka je dostupná pouze Romům a ne většinové společnosti). I podle Jitky existují slušní Romové, ale je jich tak malá hrstka, že v podstatě nemá cenu se jimi zabývat a je možné je zahrnout takzvaně „do jednoho pytle“ který je prý velmi nebezpečný. Nesežere nás rakovina, sežerou nás Cikáni.

Dávám kolegyni za pravdu, že neustálé opakování stejných problémů v její práci, musí být velmi frustrující.

Ráda bych se však pozastavila nad paušalizací, které se dopouští. Tato, v naší zemi tak oblíbená paušalizace, byla hlavním důvodem, proč jsem si založila blog. Mé zkušenosti jsou totiž zcela odlišné. Popíšu je jen stručně, většinu detailů lze dohledat v mých předešlých článcích na toto téma. Romský svět je pro mě úplně něco jiného, než se běžně v Česku prezentuje. Je poměrně složité tuto zkušenost předat, ale pokouším se. Rozhodně se dostaneme dále než na hranici „jedné samoobsluhy“....

Před pěti lety jsem vstoupila do romského světa. Z toho tři roky jsem procestovala s romskými umělci po různých festivalech, koncertech doma i v zahraničí. Naše workshopy romské hudby a tance navštěvují lidé z celého světa. Miluji romskou hudbu, navštěvuji často různé akce. Občas stojím v obrovském romském davu úplně sama, dle paušalizovaného pohledu se v těchto chvílích nacházím ve velkém nebezpečí, že budu okradena či jinak vystavena nenávisti druhé strany. A světe div se, nic takového se neděje. Kolegyně tvrdí, že jsem „mimo realitu“. Lidem jako já se opravdu tyto poplašné černobílé pravdy velmi těžce „prodávají“. Rozhodně nejsem sama, kdo s Romy dlouhodobě spolupracuje, kdo mezi nimi žije, kdo chodí na akce, kde se Romové i gádžové dohromady baví. Nekoná se žádná nenávist, ani žádná agrese. Pět let žiji mezi Romy, poznala jsem jejich kulturu, historii a umím trochu romsky. A přesto jsem prý úplně vedle. Teorie jediné pravdy, tak jak je kolegyní a většinou článků zde na blogu prezentována, je absurdní.

Za těch pět let, jsem potkala spoustu lidí, spoustu životních osudů. Velmi špatně chápu aroganci, se kterou někdo hodí do jednoho pytle přibližně 20 milionu lidí. Ví o nich kolegyně vůbec něco ?

Jsou to ještě lidé nebo jen etnikum bez práva na vlastní individualitu ?:

Monika - necháme ji ještě snít její šestnáctileté sny a nebo ji už zavalíme balvanem nesmyslné kolektivní viny ?

Ženy, které by se jistě v „samoobsluze“ těšily absolutní pozornosti .... a slova, která mrazí: „Přistihla jsem se, že žárlím na respekt, který dáváš svému psovi“

Dvacet miliónů lidí (bez práva na vlastní individualitu) se nachází v pytli nebezpečných kriminálníků a beznadějných parazitů. Vidím konkrétní tváře, konkrétní příběhy a ani jeden takový, který by odpovídal paušalizaci v článku. Podívá se jim kolegyně do očí ? Jsou to opravdu především oni, kdo se má postarat o potírání romské kriminality a obracet nepřizpůsobivé ? My tu nemáme policii ??!! Svěří se jim s tím, jak těžkou získala alergii na slovo diskriminace a oni ho v žádném případě nemají právo vyslovit ať už zažili cokoliv ? Řekne to bez uzardění i „matce“ z reportáže Richarda Samka ? www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411058250131-168-hodin/

(a zvládne mi vysvětlit, čím se tato na první pohled kultivovaná a dobře oblečená žena provinila, a čím se provinilo její dítě, že ho nechtějí vzít do školy ?)

A nakonec - naservíruje jim emotivně do obličeje: NESEŽERE NÁS RAKOVINA, SEŽERETE NÁS VY, VY CIKÁNI !!??

Nejsou tyhle černobílé nálepky, které Romové dostávají hned po narození (ne-li již před narozením), přece jen příliš jednoduché ?

PS. Existenci problémů, které popisuje kolegyně nepopírám, tvrdím však, že nekradou Romové, ale zloději.

PSS. Velmi drsný komentář pod článkem k zamyšlení: "dosadit Žid místo Cikán a je to jak články z nacistických předválečných novin“...

PSSS. Doporučila bych kolegyni, aby si utřídila priority, já bych se nebezpečí (při svých 58 kg) kvůli pár redbullům nevystavila - za to by mi žádné prémie světa nestály. A proč se o takové věci starají ženy a ne ochranka ?

Odkazy:

http://sidonova.blog.respekt.cz/c/14434/Kdybych-byla-Cikan.html#t2

http://kostlan.blog.idnes.cz/c/25925/Bourani-mytu-Romove-kradou-aneb-Dejiny-manipulace.html#t2

http://banga.blog.idnes.cz/c/14884/Kdo-chce-Roma-biti-hul-si-vzdycky-najde.html#t2

http://bartosova.blog.idnes.cz/r/5411/Romano-drom-romska-cesta.html

Autor: Andrea Bartošová | úterý 13.4.2010 8:04 | karma článku: 40.84 | přečteno: 45809x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...