Andrea Bartošová

Život mezi auty – výročí třetí

2. 11. 2010 16:09:00
Jak se po třech letech žije na parkovišti - ve Starých Vršovicích na rozhraní Prahy 10, 2 a 3 – ve čtvrti obklopené ze dvou stran „parkovacími ZPS ghetty „ ? Prý úžasně. Dozvěděla jsem se to v předvolební kampani a v novinách. Stovky řidičů v Praze prý řeší parkováni, ale na „desítce“ je takových řidičů méně, přibylo totiž parkovacích míst !!! Tak jsme se zasnili, a teď zpátky do reality....

Jsou to již tři roky, kdy sousední Praha 2 a Praha 3 zavedly parkovací zóny a odpadlíci, kteří nedosáhnou na jejich parkovací karty zaplavili naše ulice a změnili naši dříve poklidnou rezidenční čtvrť na „odkladiště aut“. Po třech letech by člověk doufal, že se něco změní. Že na všech třech radnicích sedí představitelé stejné strany, že se vzájemně domluví a situaci vyřeší...

JAK DLOUHO SE DÁ ŽÍT V MÍSTĚ, KDE JE PARKOVACÍ OBSAZENOST 120 % - 125 % ?!!! (dle oficiálního zdroje)

Podle předvolební rétoriky naší radnice se zdá, že v podstatě nemáme problém. Nabízejí nám idylické obrázky z našeho života a vskutku úžasná řešení.

Prý pro nás vyjednali průnikovou zónu. Jen nějak pozapomněli zmínit, že toto řešení (které by jinak bylo skvělé), se v naší oblasti týká pouze několika domů na Rybalkove a Francouzské. Do těchto vyvolených nebyly zahrnuty ani ulice přímo sousedící s Prahou 2 – Voroněžská a Kozácká, natožpak ulice za nimi, které doslova „praskají ve švech“.

Možná nám privátní firma postaví podzemních garáží na Francouzské – 300 míst. No výborně, tento projekt by se ale měl nacházet pod parkem, takže odpor obyvatelstva lze oprávněně očekávat. Také mě samozřejmě zajímá, jak lidumilná bude privátní firma k nám rezidentům. Nerada bych totiž platila desítky tisíc za rok, za něco co mají vedle v ulici za 700,- Kč ročně.

Mají pro nás parkoviště na Petrohradské ( = my rezidenti odjedeme, aby v našich ulicích mohli parkovat přespolní). Vyjednali nám cenu 450,- Kč/měsíc, což je skutečně příznivé. Škoda jen, že je to od nás kilometr (vzdušnou čarou 700 m) do prudkého kopce. Neodolala a zavolala přímo na radnici člověku, který má tuto problematiku na starosti. Zajímalo mě, jestli by Petrohradskou doporučil i ženě, která se vraci ve 23.30 z práce (což je situace ve které jsem se ještě nedávno nacházela) a bude tedy v noci procházet temnými prázdnými ulicemi..... a jaké řešení mají pro matky s dětmi (včetně mé sousedky, která má tři malé děti – nejmladší syn se narodil před týdnem). Jestli si tedy představují, že tyto matky budou parkovat auta na Petrohradské a tahat děti a případné nákupy (větší nákupní střediska tu v nejbližším okolí nemáme – pouze večerky) kilometr do kopce. Odpověď úředníka zněla, cituji: „Pokud si pořídím dva koně, nemůžu chtít po radnici, aby mi našla místo k ustájení“.

Takže co pro nás rezidenty Starých Vršovic radnice doposud udělala - kromě rozšíření jednoho jediného chodníku jedné z ulic ? Posílají na nás policii, udělují pokuty a odtahují nás... (před volbami míň)...

Pan starosta Lipovský se může z pohodlí své kanceláře nadále ukájet tím, že Praha 10 získala nějaký certifikát kvality řízení či přestižní cenu Mosty... Zůstáváme čtvrtí s uličkami přecpanými auty, s dvouřadým parkováním (přičemž první řada je zcela blokována řadou druhou), s chodníky na které se nevejdete s dítětem za ruku a ze kterých nevyjedete kočárkem, jelikož jsou zastavěny auty v minimálním rozestupu, s auty zaparkovanými v parcích a před vjezdy... čtvrtí, kde rezidenti marně hledají legální místo k parkování, platí pokuty a jsou odtahováni.

Již tři roky nejsme rezidenční čtvrtí pro lidi, ale PARKOVIŠTĚM !!!!!

PS. Neobdržela jsem do schránky volební lístky... zeptala jsem se dalších šesti obyvatel naší čtvrti a ani jeden z nich je neobdržel... Že by náhoda ???

Související články:

http://bartosova.blog.idnes.cz/c/25851/Jak-se-zije-na-parkovisti-aneb-nabidka-bezplatneho-parkovani.html

http://bartosova.blog.idnes.cz/c/56514/Zivot-mezi-auty-vyroci-prvni.html

Autor: Andrea Bartošová | karma: 26.84 | přečteno: 6063 ×
Poslední články autora