Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CC

cinik

1. 4. 2008 17:05
Zpet do budovani socialismu

Vase hesla a fraze

Moji bratři jsou bratry, které jsem si vždycky přála mít. Jsem na ně hrdá za všechno co dokázali a za ty pevné multikulturní mosty, které dokázali postavit. Jsem ráda, že u toho mohu být a občas přiložit „pár cihel“

Pripominaji velice dobu neslavne znamou dobu 'budovani' komunismu, soudruzi vsech barec spojme se at se muzem prizivovat.:-©

0 0
možnosti
Č

Čonka

13. 1. 2008 9:42
ok!

V

0 0
možnosti

X

15. 12. 2007 9:49
Ilustrační foto?

Co ta fotka u článku, jak cikán líbá to bílé miminko? To nám chcete nějak podprahově naznačit, že nás bílé jako mají rádi, nebo co??? Každý den se o tom můžeme přesvědčit na ulici.

 Ano někteří cikáni jsou muzikanti, ale většina jich umí "zazpívat" jenom duj duj duj, očoruj.

0 0
možnosti

P.Banga

11. 12. 2007 9:26
někteří lidé neumí číst...

Vážně, mám pocit, že lidé čtou mezi řádky. Jakmile si někdo přečte v článku slovo Rom, tak má v druhém okně prohlížeče rozepsáno něco jako "ale romové kradou, berou dávky". Tento velmi působivý článek není o tom, že Romové kradou.. stejně jako není o dávkách ani o tom, kolik bratranců přijelo na mejdan do bytu. Je o soužití ne-romské ženy s Romy. Víc takových článků, sice mini karma, mini čtenost ale pro pár lidí, co si jej najdou budou velmi povzbuzující, už jenom proto, že budou motivací třeba dál psát... karma jasná a kdybych mohl dát hlasů tisíc, dám tisíc.

Patrik Banga R^

0 0
možnosti

Zuzana

11. 12. 2007 10:34
Re: někteří lidé neumí číst...

Patriku (i Andreo), to máte jedno. Takhle je to vždycky. Jakmile je cokoliv o Romech, reakce jsou podobné. Lidi umějí číst, ale někteří mají někde mezi očima a mozkem nějakou závoru...co se dá dělat...

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

10. 12. 2007 17:27
oprava

pardon, chtela jsem napsat plive na zem. Bohuzel v diskuzi nelze chybu zpetne opravit...:-(

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

10. 12. 2007 15:08
pokracovani

5. Pouzivam slovo Rom, asi protoze se mi vice libi a vychazi z romstiny. Slovo gadzo neni vubec pejorativni,  jeho prapuvodni vyznam je mozna trosku prekvapujici, je to farmar (sedlak) z vesnice

6. pro slecnu k. Moji bratri me nebiji;-D, naopak maji ke mne ochranitelsky vztah

7. I kdyz se hodne pohybuji mezi Romy, nikdy mi zadny nezkrivil vlas. A to ani Romove z ulice, ktere vubec neznam,  v nasi ctvrti jich zije hodne. Opravdu si myslim, ze jsou u nas Romove demonizovani.  Kdyz je poznate bliz, treba na jednom z tech festivalu, zjistite ze se neni ceho bat. Byla jsem tam 3x a nikdy ani jedina rvacka nebo jiny problem.

0 0
možnosti

alex hart

10. 12. 2007 20:33
Re: pokracovani - 1 -

ale to je právě ten problém. Na nějakém prestižním festivalu totiž nejspíše vůbec nenajdete ty Romy s ghetta.

Jinak já osobně také nejsem rasista a  byl bych velice rád, kdyby se ty problémy mezi Romy a bílými zmenšovaly. Ale bohužel je tomu naopak. A kdo není slepý, nutně to vidí také. Z velké části je to ale právě pro to déméonizování v médiích a zveličování problémů. Je to ale velmi obtížně řešitelný problém. Oficiální stanovisko a přístup státu je, že se Romská otázka řeší a že to není tak zlé. I když někde je. Media samozřejmě v touze po  co největším zisku píší pravý opak.  A bílý občan, který je takto protichůdně masírován z obou stran, je celkem právem otráven a uvítal by, kdyby se o Romech spíše nepsalo nž naopak. Ale v každých novinách něco je. Takže media vlastně poštvávají Romy a bílé celkem zbytečně proti sobě.  

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

10. 12. 2007 14:57
Asi nema cenu odpovidat kazdemu zvlast,

tak to shrnu:

1. Ano, nemam rada pana Cunka, a to nejen kvuli jeho vyrokum na adresu Romu, viz muj posledni clanek. Soude dle ohlasu, asi v teto zemi nejsem sama...

2. Nemiluji vsechny Romy pausalne, stejne tak jako nemohu milovat vsechny Cechy. Divam se na kazdeho cloveka jako na individualni bytost. I sourozenci jsou rozdilni, jak potom muzou byt stejni vsichni prislusnici jednoho naroda nebo etnika.

3. Nesnasim nasili, a specialne to, ktere je pachane na zenach a na detech, protoze jsou bezbrannejsi. Namlouvat si vsak ze v nasi vetsinove spolecnosti tyrane zeny neexistuji by bylo dosti kratkozrake.

4. To jste opravdu jeste nikdy nevideli nikoho z vetsinove spolecnosti kdo mluvi vulgarne a plyve na zem ? Asi ano, ale nevztahli jste to na celou nasi spolecnost, ani vsechny ty "bile" zlociny, ktere byly spachany. Kolektivni vinu preferujeme aplikovat pouze na Romy.

0 0
možnosti

Lůca

10. 12. 2007 13:48
Obdivuju

vaši osobní odvahu a chuť se s Romy stýkat a žít s nimi tak na těsno. Většina lidí, i když by s Romy neměla žádné negativní zkušenosti, by to odmítla. Na druhou stranu chápu názory objevující se v diskuzi, že je rozdíl mezi Romy, kteří jsou hrdí na svou kulturu, pečují o ni a jinak žijí v souladu s okolním světem, a mezi Romy, kteří o své kultuře už nic neví a dělají problémy.

0 0
možnosti

Gabina

10. 12. 2007 13:25
reakce

Dobry den, me se clanek libil, a s radosti si prectu dalsi reakce, abych se opet presvedcila, jakou mam sanci i presto, ze jsem vystudova, i presto, ze jsem pracovala ve velice prestizni firme, i presto, ze ziji normalnim zivotem, jakou to mam vlastne sanci skutecne zit, aniz by me denne otravoval podobny nazor gadza, ktery si chce vyliat sve srdicko o tom, jak mu nejaky romak neco ukradl. Pro ty co stale nevedi proc Rom a ne Cikan, Cikan je apelativ, stejne jako Eskymaci, oni sami se nazyvaji Inuite jako my se nazyvame Romy, je to velice stare slovo a pochazi z Romstiny, neni to nejaky novodoby vymysl.

0 0
možnosti

deinonychus

10. 12. 2007 13:41
Re: reakce

Bohužel asi moc velkou šanci nemáte. Osobně bych cikána taky nezaměstnal a neznám nikoho, kdo by tak učinil. Pokud se tedy nejedná o jednorázové kopáče, ale o ně již dnes není zájem.  Zkušenost je hrozná věc. Naštěstí nemohu být obviněn z rasizmu, protože vzdělání, které požaduji určitě žádný cikán nemá, alespoň jsem žádného na vysoké škole v těchto oborech neviděl. A zpěvem se u mne živit nemůže. ;-D

0 0
možnosti

Jiří

10. 12. 2007 13:11
Autorka štvala v předchozím článku proti Čunkovi, tak chápu

Nechápu jí, její bratři, dobrá. Já mám s nimi spíš špatné zkušenosti - agresivní a drzí v tramvaji, např. jiný člověk si tam neodplivává na zem. Ale jiná kultura, tak to nemůžeme odsuzovat.

Romy znám - před lety byly u nás doma na návštěvě, akorát že nikdo nebyl doma. Kupodivu se podařilo je chytit, ještě s lupem, který si odváželi. Málokdo má to štěstí.

Znám i Romy - adoptované děti v rodinách, dva případy. Přes standardní výchovu typicky romské chování (pokud jde o hygienu, vztah k práci). Když se adoptivní matka o svém synu vyjádří, že z něj vyrostl typický C..án, tak do dosti vypovídá. Nemyslím, že by šlo o rasismus, rasisti si barevné děti zpravidla neberou na adopci.

Takhže shrnu, chápu, že milovnice Romů tak nenávidí Čunka. Trestní stíhání zastavenou, z hlediska práva ČR je nevinen. Což nejde říci o řadě našich spoluobčanů, kteří mají leckdy bohatý trestní rejstřík, zato chybí v životopise byt jen rok odpracovaný v řádném zaměstnání, na dávky přece mají nárok, že.

0 0
možnosti