Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

hasmen

4. 6. 2009 15:25
Zeptala jste se bratra špatně...

Nebo dobře,ale v psané formě jste ho spíš urážela.Nejsem žádnej hnidopich,ale slova cikán a Cikán nejsou vůbec stejná.A nakonec jak to cítím já - Pokud si Cikáni říkají ve svém jazyce Rom a "nám bílým" gádžo,jejich věc.Potom oni musí pochopit,že v našem jazyce jim říkáme holt postaru -čili Cikáni.

0 0
možnosti
JN

dajana.p

4. 6. 2009 16:06
Re: Zeptala jste se bratra špatně...

to je dobrý R^

0 0
možnosti
PV

xKROKODYLx

4. 6. 2009 15:17
Chtel bych se zeptat, co je spatneho na slove cikan

Chtel bych se zeptat, co je spatneho na slove cikan, kdyz tak krasne vysvetlujete vyraz gadzo. 40 let znam Cikanskeho barona, film Cikani jdou do nebe, cikanskou kapelu a cikany obecne a ted najednou jsou z nich romove ? Z jakeho duvodu ? Pokud je Gadzo: 'označení příslušníka „bílé“ většinové společnosti.' a nema zadny hanlivy nadech tak co je na slove cikan spatneho ? Pro mne je to pouze 'označení příslušníka „černe“ nevětšinové společnosti.' Dekuji za odpoved. ???

0 0
možnosti
JN

dajana.p

4. 6. 2009 15:23
Re: Chtel bych se zeptat, co je spatneho na slove cikan

nebo si zkuste zazpívat písničku: "kdo to byl? róm, černý róm" ;-D

0 0
možnosti
W

Wendolene

16. 1. 2008 19:14
Gadzo anebo necikan

Nazev gadza by nemel nikoho urazet,znamena proste vsechny,kteri nejsou Cikani ci Romove.Ale spolecnost by se mela zamerit na jine veci,na socialni davky.Pokud jsou prace schopni jedinci cely zivot na podpore,tak neco neni v poradku.Kolik z nich je opravdu postizenych na tolik,ze nemohou pracovat?

Ja osobne znam par lidi (Romu ci Cikanu,oni sami si rikaji Cikani a nevadi jim to),kteri jsou velmi slusni a pracuji,mluvi jen cesky.Jenze v nasem meste je to asi pet rodin.Zbytek zije jinde (paradoxne v byvalem zidovskem meste) a nikdo je nema v oblibe,lide maji strach tam v noci prochazet.

Ja osobne nemam nic proti slusnym lidem,jakekoli narodnosti,ale plevel bude plevelem,at se jmenuje pampeliska nebo zahradni plevel...

Jmeno nic nevyresi,chce to velkou reformu socialnich davek.

0 0
možnosti

SID

18. 1. 2008 22:03
Re: Gadzo anebo necikan

souhlasR^R^R^

0 0
možnosti

Ferko Perko

16. 1. 2008 12:29
re: vyjasnění pojmů

Já tedy nevím  jaký je   tedy správný  výklad  pojmů Róm resp.Gadžo a ani mě to vcelku nějak  nezajímá - nedovedu si však dost dobře  v této souvislosti vysvětlit,  proč by měla společnost  přebírat  za své  usnesení nějakého rómského sjezdu  . To kdyby se  na na tomto sjezdu so tehdy  Cikáni  rozhodll že se jim po sjezdu má říkat např. Vyvolení bohem  tak  by to mělo stejnou platnost.  Já sám nemám problém se  slovem rom. cikán ani i gadžo.  Můj problém je v tom ,že dle sčítání lidu je v tomto  státě  +- 20000 příslušníků tohoto etnika tak sociální dávky  čerpá +-300000 Rómů. Nebyla by možné diskuse raději na toto  téma -  tímto je majoritní část  společnosti zasažena.  Žabomyší  války v  používání  názvu rom - gadžo slouží podle mne pouze k p odvracení pozornosti  od hlavního  problému kterým je  i dle mého názoru parazitovéní převážné části Rómů  na  společnosti Gadžů.

0 0
možnosti

1.a4

16. 1. 2008 13:33
Re: re: vyjasnění pojmů

Přesně, teď jste uhodil hřebíček na hlavičku. Parazitování 95% z nich zakrývají řečmi o rasismu. Omezit sociální dávky a problém se vyřeší sám. Těch 5% co pracuje to nepozná, respektive již nebudou házeni do jednoho pytle s těmi, které někteří politici nazývají vředem společnosti. No a těch 95% se rozdělí. Někteří začnou pracovat, někteří odejdou do nějaké štědřejší krajiny, někteří do vězení a někteří umřou hlady. V každém případě se situace vrátí k normálu. 

0 0
možnosti
TAMAŠ

tvrdá a malá a šikovná

16. 1. 2008 9:54
ať mi říkaj jak chtěj

hlavně ať po mě neplivaj v  metru (čerstvý zážitek)

0 0
možnosti
PM

petrmalyx

16. 1. 2008 13:47
Re: ať mi říkaj jak chtěj

Stalas na blbem miste a rasisticky jsi jim blokovala vyhled z okna.

0 0
možnosti

Pražák Roman

15. 1. 2008 23:54
Volič Národní strany

Pro ty co neustále spojují NS s nacisty,a podobnými blby.

http://www.narodni-strana.cz/clanek.php?id_clanku=2597

0 0
možnosti

Pražák Roman

15. 1. 2008 22:52
Volič Národní strany

Nebude třeba výraz "sedlák z vesnice" v cikánštině(romštině)nadávkou?!Oni žádnými sedláky nikdy nebyli,proto si myslím,a bylo mi to potvrzeno,že ten výraz má hanlivý podtext.

Kolik je v cikánské(romské)komunitě sedláků z vesnice?!

Jak se řekne cikánsky(romsky)bílý,Čech?!:-/Nebo pro nás nemají slušný výraz?:-)

Nějak to smrdí Andreo.

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

15. 1. 2008 22:57
Re: Volič Národní strany

Romane, Vy jste paranoidni ;-).

Nadavka to bude pouze pokud pred slovem gadzo bude nejake nevhodne pridavne jmeno...

0 0
možnosti

SuP

15. 1. 2008 18:18
Jazykové zmatení

Pokud nám při příležitosti přerodu Cikánů na Romy začali různí osvětáři vysvětlovat, že Rom zanamená v cikánštině Člověk, je to v pořádku. Ale pokud v téže cikánštině neRom je Gádžo, pak logicky Rom znamená cikánsky Cikán, protože Gádžo by pak nebyl člověk.

Shrnu-li to, tady se mluví česky. Zavedení Romštiny je umělý zásah do mezilidských vztahů a vazeb a jako všechny podobné je kontraproduktivní.

Cikáni si mezï sebou říkají cigáni nebo Romáci, což je stejně pejorativní jako "Rusáci" nebo ještě hůř "Židáci". A nezlobte se na mě, pokud TOHLE si chce někdo pěstovat, tak beze mě. Slušnej Cikán je vždycky slušnej člověk. A naopak změnou pojmenování se povaha nezmění.

0 0
možnosti

1.g4

15. 1. 2008 19:34
Re: Jazykové zmatení

Tady by hlavně, pokud by se zrušily sociální dávky, žádní cikáni nebyli a táhli by parazitovat jinam.

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

15. 1. 2008 15:35
Ja jsem si tech otazek vcera vsimla,

bohuzel byly kladeny prilis konfrontacnim tonem. Proto jsem se k nim nevyjadrila.

A pokud se divite, ze polovina prispevku zmizela, prectete si prosim jeste jednou kodex diskutera.

Ja se nebojim diskutovat s lidmi, kteri maji jiny nazor, toho jste si asi uz vsimli, ale ta diskuze by mela mit urcitou uroven.

0 0
možnosti

petr stursa

15. 1. 2008 17:50
Re: Ja jsem si tech otazek vcera vsimla,

Kazdy, jakkoli vysloveny nazor je nazorem. Vypovida nejen o skutecnostech, ale i o diskuterovi. Smazani je tudiz zbytecne - bud prispevek jde proti fenomenu, nebo proti svemu autorovi.

Nikdy by me nenapadlo cenzurovat jakekoli prispevky, ci jejich cenzuru vyzadovat a pokud by to udelal nekdo z adminu, pozadal bych, aby pod mymi clanky diskuze zustala v nezmenene podobe.

0 0
možnosti

ddnes

15. 1. 2008 15:04
reakce

já striktně používám slovo cikán,protože slovo rom nemá žádné opodstatnění!ani v krnikách do kterých jsem měl možnost nahlédnout jsem nikdy slovo rom nenašel!i učitelky ve škole vždy používaly slovo cikán nikdy nemluvili o romech.

0 0
možnosti