Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Hucul

19. 5. 2008 13:54
Pro boha zivyho!

Zenska, pochopite uz konecne, ze rasismus je predpojatost vuci lidem jine RASY? My i Cikani jsme rasa stejna, tedy vzajemne se rasismu dopoustet nemuzeme. Copak vubec nectete komentare lidi?

Navic nechapete pejorativnost slova multikulturalismus. Tedy mnoho-kulturalismus, ideologie, tvrdici, ze lide, zijici na jednom uzemi, by meli udrzovat svoje oddelene kultury. To povazuji za poradnou hovadinu. Uznavam unikulturalismus, tedy tezi, ze vsichni lide, majici k sobe fyzicky blizko, by meli sblizovat i svoje kultury natolik, az temer splynou. Tak to ma byt, jinak si vyrabime ghetta, jak nam multi-kulti po celem svete predvadeji.

Sama ziji v unikulture evropske, kde je uplne jedno, jestli jite chleba s kminem, knackebrod, brotchen, pitu, bagetu nebo yufku. Porad je to proste testovita priloha. Je to o tom, ze misto trvani na diverzite akceptujeme spolecne znaky. Jenze to bychom nesmeli mit multaky, kteri na nas zacnou jecet, kdyz yufce zacneme rikat chleba.

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 15:05
Re: Pro boha zivyho!

Zdravim Vas, zacala jste pekne temperamentne:-).

Mohla byste mi tedy navrhnout nejaky vhodnejsi termin nez rasismus ?

Co se tyce multikultularismu nebo unikulturalismu. Kazda kultura nabizi neco unikatniho a inspirativniho. Byla by nesmirna skoda to nechat zaniknout. Ja neuznavam pouze pokud mi nejaka kultura bude potencionalne bude cpat, jak mam zit ja (coz napriklad u Romu absolutne nehrozi). 

Vy tusim zijete ve Svedsku vidte ? Mozna byste mohla zalozit blog a popsat jak se Vam tam zije..

0 0
možnosti
F1

František 1.

19. 5. 2008 13:40
Řekněme to jinak.

S některými Romy (Cikány, čemu kdo dá přednost)žít lze. Problémem asi bude procentuální vyjádření a teritoriální hledisko.

0 0
možnosti
GG

gabina g.

19. 5. 2008 13:31
hezky prispevek

moc dekuji autorce za clanek, moc se mi libil, jsem Romka, je mi 28 let a vyrustala jsem v Severnich Cechach, je neskutecne tezke vyrustat od piskoviste, pres skolku a dal, s nejakymi ambicemi kdyz to mate vsude a pokazde na taliri, je skutecne dulezite si uvedomit, ze to lepsi nebude, kdyz dalsi romske deti vyrustaji v prostredi, kdy jim je od malicka podstrcena role cloveka bez vzdelani, role cloveka, ktery dela neporadek a nemuze byt treba lekarem ci ucitelem,

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 13:44
Re: hezky prispevek

Diky Gabino. Presne tak, stereotypy, pausalizace a podcenovani nepovedou nikdy k nicemu dobremu..

0 0
možnosti
ZZP

Zabiják z Prahy

19. 5. 2008 12:40
Volič Národní strany

Ono kolikrát ani není třeba uvádět to, že  je pachatelem  Rom,  tato skupina má natolik svérázné chování, že každý, kdo má pět  pohromadě prostě ví......

http://zpravy.idnes.cz/agresivni-sousedy-zahnal-do-bytu-policejni-pes-fr1-/krimi.asp?c=A080519_090022_krimi_cen

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 12:49
Re: Volič Národní strany

Kdyz uz davate odkaz o agresivnich sousedech.. Ja jsem vyrustala v panelaku, kde bylo 16 bytu. V kazdem bydlela sporadana bila rodina, zadny socialni pripady, samy Ing. a Dr.  Jeden z mych vrstevniku (chodila jsem s nim i do skolky byl agresivni alkoholik, obcas bil svoji babicku a obcas demoloval vchodove dvere, kdyz se nemohl trefit do zamku. Muj primy soused se ufetoval do trosky. Dalsi z mych sousedu (s tim jsem v detstvi specialne kamaradila) sedel, neplatil totiz alimenty, take nevahal signifikantne zadluzit svoji matku. V prizemi bydlela rodina, ktera kdyz se hadala, bylo to slyset o nekolik vchodu dal. Mam pokracovat  a presunout se treba do vedlejsiho vchodu ?

0 0
možnosti
JD

pedr64

19. 5. 2008 12:10
operujete osobními zkušenostmi Vašeho bratra

ale když o negativních zkušenostech mluví většinová společnost, tak je to podle Vás špatně

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 12:14
Re: operujete osobními zkušenostmi Vašeho bratra

Ukazuji pohled i z druhe strany, ten se tak casto nedoctete. Vim, ze ho spousta lidi nechce slyset...

0 0
možnosti
PJ

Shumway

19. 5. 2008 11:56
njn

jistěže jsou i takoví o kterých píšete. pan Šula by vám možná mohl povyprávět o novoměstké legendě Rudovi Horváthovi, se kterým jsme se rozloučili v Pánu minulý čtvrtek. zrovna tak by mohl povyprávět o domu hrůzy pár metrů od jeho Klubíčka, který je plný dětí předem odsouzených.

0 0
možnosti

lubossula

19. 5. 2008 12:12
Re: njn

byl jsem v laznich, takze nevim, kdo zemrel a Rudu Horvatha neznam, ale znam Romana Horvatha, Roma, ktery  je ucitel ve skole,  ma tri velmi  talentovane deti a  je vzornym otcem a clovekem vubec. A ten dum ,samozrejme vim, ktery myslite. Ale ruku na srdce, kdyz  uz mluvime konkretne o nasem meste. O  co jsou ty deti horsi, nez treba klan Martauzů?  

0 0
možnosti
ZZP

Zabiják z Prahy

19. 5. 2008 11:48
Volič Národní strany

V rámci objektivity bych ještě doplnil, že Romů je zde cca 300 000, nás je 10 000 000 a zeptal se ,kdo tvoří většinu osazenstva dětských domovů v ČR(Romové mají rádi svoje děti;-D), kdo tvoří většinu osazenstva Českých věznic,

kdo má na svědomí většinu kriminálních činů v ČR, kolik miliard ročně stojí ochrana občanů(zámky, alarmy, pojištění) a ostraňování škod(nyní např. několik milionů za kamerový systém v Terezíně)

po zlodějích,  jaká je Romská nezaměstnanost oproti většinové populaci;-D a kolik procent Romů je pobíračů soc. dávek. Ano, jsou slušní Romové, já jim říkám cikáni, jde ale o procenta z celku.....ono, když Vám někdo přinese 50 kg pytel brambor z Lídlu a  45 kilo bude shnilých, pak každý řekne, že ty brambory stojí za h... a že jsou shnilé.

0 0
možnosti

lubossula

19. 5. 2008 11:56
Re: Volič Národní strany

aa narodovni na sebe nenechali dlouho cekat:-).Tak se v ramci objektivity treba tez zeptejte, jaka je rozvodovost u Romu,  kolik  ROmu je odhozeno rodinou v domovech duchodcu. A takze se zkuste zamyslte nad tim, kdyz sectete skody zpusobene kriminalitou, kolik procent ma nasvedomi romska komunita. Jestli je pro spolecnoste nebezpecnejsi kapsar nebo clovek operujici s podvodnymi konkurzy napr....

0 0
možnosti
RB

RBE_CZI

19. 5. 2008 11:41
Škoda..

přeškoda;-(.... Vaše články mi budou chybět... snad si nekdy v budoucnu najdete nějaké další téma o kterém byste chtěla psát...R^ Mějte se. Radek Bednařík

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 11:49
Re: Škoda..

Radku diky. Prijedte na Khamoro. Scuchneme se :-)

0 0
možnosti
PF

Pasingr Fr.

19. 5. 2008 11:37
.

Pěkný článek, jen nechápu, proč já neustále potkávám zcela jiné lidi než Vy popisujete. Asi to bude jen náhoda. :-/

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

19. 5. 2008 11:43
Re: .

Diky, a nic si z toho nedelejte a nehazejte flintu do zita. Prvni Rom, ktereho jsem potkala byl pasak :-). Pracovala jsem v turisticke kancelari a on tak chodil menit valuty... 

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

19. 5. 2008 11:29
Zajímavé

Řekněte mi jednu věc: Proč se ti příslušníci romského etnika, kterým se podaří vychodit školu, oženit se a žít normální život (rodina, práce, dům, účty, daně, ...), proč se tito hlásí do většinové české společnosti a se svým etnikem nechtějí mít "lautr nic" společného???

0 0
možnosti