Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

blekkal

11. 8. 2009 19:42
A zase jeden člověk...

...co se naučil paušalizovat a považte - dokonce to vyčítá ostatní. Vy chápete "multi-kulti" jako synonymum k "multikulturní"? Vážně? A věříte i tomu, že slovo "socka" je dnes používáno pro označení člověka ekonomicky slabého? Něco vám prozradím - převážně to neplatí.

.

Chápu, že coby člověk orientovaný do umělecké sféry nazíráte na svět jinýma očima, než zbytek těch profánních rasistů. Zkuste prosím na chvíli sejít mezi ostatní a třeba pochopíte, že zatímco vy si z jízdy na koně pamatujete úžasného Dominique, je tu stále silná majorita lidí, co z koně znají pouze úklid hnoje. Snad chápete jak to myslím, měla byste... A prosím, poučte se u moudrých. Pokud Karol Sidon, coby echt Žid řekne, že Češi rasisty od srdce nejsou, dám na něj. Dám na něj spíše, než na vás, nezlobte se.

.

Problém Čechů nespočívá v tom, že by jim vadila Romská hudba, kterou posloucháte. Vadí jim, že musí žít často zničené celé roky uprostřed ghetta, jehož stavbu mají ZJEVNĚ cikáni hluboko vrozenou.

0 0
možnosti
B

blekkal

11. 8. 2009 19:49
Re: A zase jeden člověk...

Betty MacDonaldová v jedné knize (tuším že to bylo "Vejce a já") popisovala z pozice ženy žijící na zapadlé farmě návštěvníky, kteří přijeli, pobyli týden, rozplývali se nad romantikou života v hlubokých lesích bez elektřiny, požitků civilizace. Pobyli a odjeli do civilizace, aby se vykoupali v teplé vodě a v elektrickém světle vzpomínali na romantiku. Vtip je v tom, že ten, kdo tam žije vidí věci z jiné perspektivy a tím se dostáváme zpět na začátek.

.

Přestaňte prosím být "multi-kulti" a pokuste se vidět realitu. Jistěže halu nerozmontovali romové, ale konkrétní lidé. Stejně tak i v dalších případech.

.

Až budete plavat s delfíny za západu slunce pod dohledem ohnivého míšence, přemýšlejte, proč tan není místo něj cikán. Možná proto, že velká většina má sklony spíše k opakovanému pobytu ve vězení, než k práci? Tady je totiž to jádro pudla a stěžovat si mohou pouze na sebe. Zejména cikán by se měl naučit být multikulturní. Například pracovat. Exotické, ale řešení...

0 0
možnosti
PB

georgetown1

11. 8. 2009 15:26
haha

"jak šel večer po ulici a z auta na něj vylítlo pět chlapů, z čehož

jeden na něj mířil pistolí. Naštěstí právě přijela tramvaj a on do ní

naskočil." 

Sorry, ale po přečtení týhle věty sem padnul smíchy a už ti nevěřim ani dobrej den. A slušnej "rom" o sobě říká, že neni "rom" ale "cikán"...

0 0
možnosti
K

kuba78

11. 8. 2009 9:18
on neni problem v tom

ze by se lide nechteli dobrovolne kulturne obohacovat, poznavat jine kultury, jine zeme. Problem je v tom, kdyz se tak deje nasilne, za nase penize, se skripenim zubu a obohacovani necim co opravdu kultura neni.

multi-kulti obohaceni cikanskou kulturou si predstavuju tak ze si cikani usporadaji (za svoje penize prirozene, ne z penez nejake pseudoagentury aka z mych dani) nejaky festival, kde budou tancovat, zpivat, hrat, skakat pres ohne.. a lide se na to pujdou dobrovolne podivat protoze se jim to treba libi.

multi-kulti obohaceni si nepredstavuju tak, ze cikanska rodina s dvaceti detmi, nikdy nepracujici, vychovava sve deti ke kriminalite, vybydli nekolik domu, zije s davek ktere sou neuveritelne vysoke a jeste se nam smeji do xichtu. Nebo tak ze prijede skupina rumunskych cikanu truchlit pro jejich utopeneho syna - to jim nikdo nebere, skoda kazdeho zivota - do chranene krajinne oblasti, tam vesele stanuji, delaji bordel a policie misto aby zasahla tak situaci pouze "monitoruje".

0 0
možnosti
K

kuba78

11. 8. 2009 9:20
Re: on neni problem v tom

a mimochodem, slovo cikan je ceske slovo uvedene ve slovniku spisovne cestiny. Odmitam (a nejen ja) uzivat rasisticke slovo rom. Rom znamena v cikanstine clovek, my ostatni "bili" jsme gadzobe - tedy neco jako podlidi. to neni rasismus presne dle definice zakona?

je mi z tehle spolecnosti na bliti. Otazka neni jak nase euroatlanticka spolecnost zahyne, ale kdy - a jestli nas zavali cikani nebo muslimove. nebo oboji.

0 0
možnosti
N

NTPT

10. 8. 2009 10:47
Multi KULTI

Celý problém  nenávisti k slovu multikulti je v tom, co se za "kulturu" odlišných etnik či skupin vydává. S KULTUROU  významu tohoto slova myslím nikdo nemá žádný problém.

Nikomu nevadí volání muezzina z minaretu, nebo černochovo bušení do tamtamu, nebo cigánské písně a tance a smysl pro hudbu a rytmus.

Problém je, že se za projevy "kultury" pokládají (nebo jsou odlišností kultury omlouvány) i jevy vyloženě patologické . Třeba songy černošských rapperů, kde se dají najít texty o rabování, nebo znásilňování bílých žen. A zrovna v případě romů jejich pověstné "čorka more dyškrymynacja pyčo", vybydlené byty, binec kolem sebe, naprostá rezignace na vlastní úsilí a odpovědnost za svůj osud (a myslím že jsem dokonce četl v blogu jakéhosi romského aktivisty že výraz pro pracujícího roma je v jejich komunitě PEJORATIVNI a vlastně hanbou).

Promiňte, ale zrovinka tohleto já osobně za kulturu pokládat nehodlám.

0 0
možnosti
PŠ(A

petr štursa (velmi arogantní)

10. 8. 2009 11:28
Re: Multi KULTI

Ono je toho vic, ale tenhle prispevek to hezky vystihuje. Holt nekdo je kulturne obohacen na koncertu, nekdo v muzeu, ale myslim, ze kdyz je nekdo trikrat kulturne obohacen v saline a jeho dcera jednou v noci v parku, ze tu cizi kulturu tak nejak zavrhne... Jeste bych pripomel me oblibene vietnamce - s jejich kulturou nema prakticky nikdo zadne problemy. proc? Protoze vyznavaji stejne hodnoty, jako my. Ano, je to zobecneni, bohuzel, je to pravda.

0 0
možnosti
Š

ŠtěpkaX

20. 11. 2008 22:14
Zasílám

karmu, jak BrnoV

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

21. 11. 2008 17:17
Re: Zasílám

Diky moc:-)

0 0
možnosti

jeanajea

20. 11. 2008 21:15
Karmičku Andrejce B.

posílá Jana Šimonová, jak slíbila

0 0
možnosti
JK

Husokachna

6. 6. 2008 14:26
Zajímavý článek, ale...

...můžu oponovat? Paušalizace a házení lidi do jednoho pytle vskutku není pěkná věc. Neustále vzpomínáte romskou kulturu, multikulturnost a podobně. A tak to přesně je, jsou jiná kultura, mají jiný styl života, mají jiný temperament. Stejně jako děti se mohou odlišovat v určitých věcech od rodičů, ale v globálu jsou velmi podobní, tak i kultura má své vlastnosti, které převládají. Proto vznikají problémy. Já osobně bych nebydlel s někým, kdo je úplně jiný než já a jehož styl života mi absolutně nesedí. Vy ano? A pokud mají romové svůj určitý temperament, své historickým vývojem a geny získané vlastnosti, které převládají, není potom pro obyčejného středoproudého člověka jednodušší si dát na roma pozor, než v 7 z 10 případů litovat svého setkání s ním? Na druhou stranu, chápu jak těžce se musí žít a čelit předsudkům. Jen si myslím, že tak jak většina lidí vidí romy moc černě, tak vy to vidíte moc bíle. Každopádně ale píšete zajímavě a musíte mít velmi zajímavý život. Mějte se fajn.

0 0
možnosti
JK

Husokachna

6. 6. 2008 14:28
Re: Zajímavý článek, ale...

Doufám, že je to pochopitelné, na tak malém prostoru se těžko argumentuje a mám sklon přeskakovat z myšlenky na myšlenku:-). A taky doufám, že mě neobviní někdo z rasismu, bo pokud dobře chápu slovo multikulturní, tak jsem to určitě taky :-):-). A hlavně......ten Bednařík je taky všude.

0 0
možnosti
ZR

zrysavy

3. 6. 2008 20:19
:-)

R^R^R^R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti
VH-VM

Velká hlava - více multikulturní

24. 5. 2008 8:46
Radar praopice sleduje

abych nezapomněl, včera dvě "tvé milované|" kofoli,  - ty praopice, které všichni utiskují kradli vedení trolejí. Naštěstí bylo pod napětím. Jen mě vadí - budeš s bratry přispívat nějak více na ten vrtulník, ani jedna z těch kofol nikdy do systému nepřispěla??? Není to dyškryminácija?:-©(Y)

0 0
možnosti
FK

František Kostlán

21. 5. 2008 20:41
Milá Andreo,

ždímu kapesník a dumám, jak to přesně vyjádřit. Ani nevíš, jak ti rozumím - nakonec i některé příspěvky pod tímto článkem ti svou záštiplností dávají za pravdu. Člověk si lehce řekne: nač si zbytečně ničit nervy, nač umožňovat neschopným hlupákům, kteří sami nikdy nic nevytvořili či nenapsali, aby si své mindráky vylívali právě na mě. Řeším totéž dilema tím, že neotvírám diskusi pod články vůbec.

Ty jsi našla své řešení a já ho samozřejmě repsektuju, jen ti chci říct, že se mi po tvých moudrých a lidských slovech bude moc stýskat.

Za tvou romskou cestu ti moc děkuju. Opatruj se,

František

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

22. 5. 2008 8:31
Re: Milá Andreo,

VV

0 0
možnosti