Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FP

František Pohřebný

18. 4. 2010 10:44
A teď si jeden z nich dokonce myslí, že by byl dobrý premiér

0 0
možnosti
E

Eremite

18. 4. 2010 10:41
Carmen - archetyp

Francouz Prosper Merimee ve svem romanu Carmen lici romsky charakter dost vystizne. Studoval jej asi delsi dobu, nez knihu napsal. Fatalni zena Carmen je jakoby ovladana temnostmi sveho nitra, ktere, ac by nekdy chtela, nemuze prekonat. Ma osudovy nicivy vliv jak na sve okoli, tak na sebe samu. Poznamky k romanu o studijnich pramenech, lici Romy jako zvlastni druh lidi, kteri jsou temer imuni ke krestanskym nabozenskym myslenkam a nejsou tudiz schopni k realizaci jakychkoliv moralnich vlivu na svuj zivot. Jsou temer uplne pod vlivem temnoty - a nechci to tady dal rozbirat, aby se zas nekdo necitil disriminovan. Faktem zustava, ze evangelim, neboli dobra zprava o cineni pokani a odpusteni vlastnich hrichu, zustava dostupna vsem.VMalo jich ale tuto nabidku prijima. Ale alternativy neni, bud ji prijmout, anebo ZEMRIT VE SVYCH HRISICH, coz je STRASLIVA vec!

0 0
možnosti
M

Mareš

18. 4. 2010 9:50
Ano , možná že všechny ženy co budou chrápat z romy

nebudou okradeny. Docela bych tomu věřil.

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

18. 4. 2010 0:54
Milá dámo,

mé osobní zkušenosti s Romy jsou jen dobré, ale myslet si, že se v pohodě můžu odstěhovat do Chanova a bude to ráj na zemi, protože všecky negativní zprávy o sídlišti jsou výmysl rasistických médií a do havariního stavu to tampřivedli gadžové, co tam choděj Romákům ubližovat, to už by nebyla ani naivita, ale bezbřehá tupohlavost.

0 0
možnosti
HN

ajka33

19. 4. 2010 13:28
Re: Milá dámo,

Obecne sdilim Vas nazor, ale myslim, ze autorka jen varovala pred "jednobarevnym vnimanim" svymi dobrymi zkusenostmi, nic vic. Jinak romske pohadky jsou krasne, pisne nahderne, ale presto bych osobne treba do Mostu bydlet nesla. Neni to rasizmus, je to racionalita, holt zatim vzajemne souziti plne nefunguje, tak proc vyhledavat potize, ja budu radeji v klidu...

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

18. 4. 2010 0:49
Milá dámo,

0 0
možnosti
MP

Maara

17. 4. 2010 19:19
zcela neobjektivni nazor

Mate zcela subjektivni a tudiz naivni nazor, protoze "milujete romskou hudbu" a pohybujete se mezi nimi, kdyz nejsou "na lovu". My ostatni lide je zname jen "na lovu" a delame si rovnez subjektivni nazor sami. Mne osobne olassky cikan bezduvodne v tramvaji kopnul do obliceje, zrejme se citil diskriminovan a potreboval to ze sebe dostat. Meho otce v restauraci porezali na rukach, rovnez zcela bezduvodne protoze jim do te hospody vbehnul a posleze utekl konkurencni pasak tak se potrebovali vybit. Na zaklade techto zkusenosti mam o nich sve mineni a budu se jim snazit skodit jak to jen pujde. A vam preju aby vase dcera v noci zadne nevybite olasske romy nepotkala, pak by vas nazor byl jiste trosku mene laskavy...

0 0
možnosti
RH

_Clayman

17. 4. 2010 10:58
Slušní a rozumní Romové...

... první musí uznat, že nálepky, kterých se Romům dostává, mají své opodstatnění. Znají mentalitu komunity a dobře vědí, jak nekompatibilní je s etickým i právním řádem naší společnosti. Pokud se nějaký Rom rozhodne žít podle těchto norem (a být tedy podle nás slušným občanem), musí vidět protiprávní jednání problémové části romské populace jako problém společnosti, ne jen jako svůj osobní. Sorry, ale pokud mu vadí, že je na základě své etnické příslušnosti diskriminován, a nevidí důvody, pak všeobecně uznávané hodnoty ještě plně nepřijal.

K článku, na který reagujete: Slušný Rom by byl takový, který doprovod přijme: "Nehodlám nic ukrást, ale chápu, že máte s námi cikány špatné zkušenosti." Pokud hned začne vykřikovat o diskriminaci, jen potvrzuje mé podezření, že je to jen další část systému, který zneužívá.

0 0
možnosti
RH

_Clayman

17. 4. 2010 11:12
Re: Slušní a rozumní Romové...

Ještě k tomu zneužívání systému: Není pravda, že Romové jsou nepřizpůsobiví. Opak je pravdou, jako původně kočovné etnikum jsou extrémně přizpůsobiví prostředí, ve kterém žijí. Což neznamená, že přijmou jeho pravidla za svá, naopak, jejich vazba k prostředí je mnohem slabší, než u usedlých komunit. Je samotným principem kočování, že se nestaráte o následky své činnosti pro prostředí, ve kterém žijete.

A náš stát se svými pravidly není nic než takové prostředí, kterému je možno se přizpůsobit a maximálně efektivně jej využít, bez ohledu na následky pro to prostředí. Proto ty sociální dávky, vybydlování bytů, krádeže tam, jsou-li těžko postihnutelné, napadání gadžů (pokud jsou z jiného etnika, pak jsou součástí prostředí), a výkřiky o diskriminaci, kdykoliv by z toho mohl být nějaký prospěch.

Z jejich pohledu logická věc: jen hlupák by pracoval v království, kde pečená holoubata lítají sama do huby.

0 0
možnosti
RF

Lovila veverky v korunách stromů

17. 4. 2010 10:53
normální

člověk si vytvoří vlastní názor na základě zkušeností. Vy máte zkušenost

kladnou. Paní Jitka zápornou. Jediný kdo tady paušalizuje jste ale vy. Jitka samozřejmě připouští, že  mezi cikány jsou slušní lidé. Vy ale tu nepřizpůsobivou část(a že je to sakra velká část) nevidíte. Vedle našich bydlela cikánka - perfektní ženská, když prodávala barák, nechtěla ho prodat cikánům, kterí by tam dělali bordel - byla to tedy rasistka???Já jsem nikdy nechápala, co lidé proti cikánům mají, dokud jsem nezačala studovat v Brně. Najednou jsem si uvědomila, že si v šalině držím kabelku a raději se přesunuji na její druhý konec, když nastoupili. A to stačil půlrok na Cejlu. Každý týden nějaká scéna na ulici. Plivali po sobě prali se. Řvali po vás, jen když jste prošla kolem. Napadli moji kámošku a nadávali jí do neskutečných jmen kvůli tomu, že jim odpověděla na pozdrav......Závidím vám vaše příjemné zkušenosti. My jsme bohužel takové štěstí neměli, tak se nám nedivte.

0 0
možnosti
JP

Lahvousek

17. 4. 2010 9:36
Ono Romové na koncertech

a cikáni v ulicích je trochu rozdíl. Ti, co jezdí po festivalech (a těch moc není), jsou většinou slušní lidé žijící mimo cikánskou komunitu. Ale když pak jdete ve večerních hodinách po ulici a vyskočí 3 cikáni s výkřiky typu "Máš problém?" "Tys nadával mojí matce!" nebo prostě jen s nadávkami a vrhnou se na vás s úmyslem vás zmlátit a okrást, tak se váš názor velmi rychle změní.

0 0
možnosti
V

villebraquin

17. 4. 2010 0:15
Romové a fronty na sociálku

A v těch frontách předbíhali Čunka, proto je nechal vystěhovat.

0 0
možnosti